You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content. Place your alternate content here and users without the Flash plugin or with Javascript turned off will see this. Content here allows you to leave out noscript tags. Include a link to bypass the detection if you wish.

ALEGE DESTINATIACAUTARE

 

 

Home » Pregateste-te de drum - Sfaturi de calatorie

Citeva lucruri la care trebuie să te gîndeşti înainte de a pleca la drum şi sugestii în tratarea problemelor.

Vaccinuri

Va trebui sa mergi la doctori şi sa faci ceva vaccinuri inainte de a pleca in locuri ceva mai exotice.
Ce vaccinuri sunt necesare? Indiferent de destinaţie în ţările mai putin dezvoltate sunt necesare vaccinuri contra: febrei tifoide (protecţia dureaza 3 ani), meningitei (A+C), difteriei, hepatitei A, Polio, Tetanus si febra galbena dacă drumurile te duc in America de Sud sau Africa. E cinstit să fii avertizat că te vei simţi puţin ametit după unele din aceste injecţii.
Intra pe www.vaccin.ro pentru mai multe informatii.

Malaria

Pericolul de expunere la malarie este mai ridicat in zonele rurale decît in oraşele Mari. De exemplu, capitale ca Manila, Bangkok şi Colombo un prezinta aproape nici un risc in a contacta malarie. Acest risc există într-unele zone rurale din aceste ţari. Pe de altă parte în Africa de Vest, Ghana şi Nigeria riscul de a contracta malaria există peste tot dar este mai scăzut in oraşele principale care sunt de obicei ţinta călătorilor deoarece acestea sunt punctele principale de a începe călătoriile locale. Nu asumaţi că ve-ţi putea face vaccinurile contra malariei la destinaţie deşi sunt de obicei de găsit locuri în marile oraşe chiar in tările mai puţin dezvoltate unde le puteţi face.

Sunt recomandate două tratamente dacă calatoriţi intr-o zonă cu risc mare de contactare al malariei, de obicei in Africa de Est/Vest şi regiunile de junglă din Asia şi America Latină. (Trebuie să consultaţi un doctor inainte de a începe orice tratament întrucit fiecare tip de tratament poate avea efecte dăunatoare asupra unor persoane cum are fi de exemplu copii, femei insărcinate sau se află în situaţia în care pot deveni insărcinate pe timpul tratamentului.)

Mefloquine - 1 tab (250mg) pe satamină, începind cu o săptamînă înainte de a pleca în călătorie şi continuînd 4 săptămîni de la intoarcere.

Doxycycline - 1 tab (100mg) în fiecare zi,începind cu 2 zile înainte de plecare terminînd 4 săptămîni după părăsirea zonei cu risc de contractare al malariei.

Merită să vă interesaţi şi de Malarone (numele intreg: atovaquone proguanil hydrochloride) un medicament nou cu efecte secundare mai reduse. Doza este 1 pastilă pe zi şi timp de o saptamină după părăsirea zonei cu risc de contactare a malariei. Tratamentele în acest caz nu este recomandat să depăşească 28 zile.
Există pe piaţă de ceva vreme şi s-a dovedit a-şi face efectul fără a avea efectele secundare mai putţn plăcute; deşi este ceva mai scumpă mulţi spun că ar merita cheltuiala in plus. Merită menţionat şi faptul că în multe zone (Africa de Est de exemplu) sunt locuri unde ţinţarii au devenit rezistenţi la toate felurile de prophylaxis in afară de Malarone.
Aceste mdicamente dacă cumpărate în străintatate pot fi foarte scumpe aşa caă merită rezolvată problema înainte de a pleca de acasă.

Banii

Cea mai uşoara metodă aproape peste tot în lume de a oţbine bani este folosind bancomatele, folosind o cartelă de bancă fie MasterCard Cirrus sau Visa Plus adică folsindu-ţi cartela de bancă să extragi bani din contul personal. Această metodă ofera niste avantaje cum ar fi, curs de schimb favorabil, ne-existînd riscul de a fi furat, faptul că poţi ţine un ochi pe cât şi ce ai cheltuit şi că poţi scoate exact bani de cît ai nevoie. Uneori banii pot fi extraşi în două valute (locală şi $ US).

În general vei plăti un comision băncii pentru o tranzacţie într-o ţară străină: cam 2% sau 2.75% (+3$ US) în cazul in care folosiţi o cartelă de credit.. Dacă avetţ un cont cu Citibank, tranzacţille la bacomatele Citibank din străinatate nu percep un comision.

Bancomatele sunt de găsit mai peste tot în oraşele mari şi au toate opţiunea de a folosi limba Engleza. Nu toate bancomatele găsite în străinatate pot accesa reţelele de bănci internaţionale, dar acest lucru diferă de la ţară la ţară. De exemplu în Pakistan veţi găsi o grămada de bancomate dar puţine care sunt legate la reţeaua internaţionala. Situaţia este opusă in India sau Sri Lanka unde le veţi găsi la fiecare 500 de metri în zonele centrale. Uitaţi-vă după simbolul Visa Plus pe care îl puteţi vedea pe cartela de bancă. În general mai toate bancomatele functionează pe ambele reţele dar din cînd în cînd sunt cazuri în care bancomatele acceptă numai Visa Plus sau numai Cirrus. Pentru o călătorie lungă o idee bună e să ai de fiecare cite una.

Cartelele de credit sunt de folos mai ales în ţările dezvoltate. În cele mai puţin dezvoltate pot fi folosite în cazul în care sumele sunt ceva mai mari şi de obicei veţi plăti un comision. Pot fi folosite deasemenea pentru a obţine bani de la majoritatea băncilor din lume (la care trebuie plătit un comision - nu e cea mai bună metodă de a obţine bani). Cele mai populare şi mai acceptate cartele de credit sunt MasterCard şi Visa. O idee bună este să trasferatţi nişte fonduri pe catela de credit înainte de a pleca in călătorie evitînd astfel plata dobînzilor către banca pentru banii împrumutaţi în timpul călătoriei. Sau, rugaţi pe cineva să vă plăteasca datorille către banca în timpul cît sunteţi plecaţi.

Valuta în Euro este din ce în ce mai acceptată peste tot in lume. Oriunde a-ţi călători în Europa şi Africa de Vest luaţi-vă Euro şi dolari americani. În celelate ţări mai puţin dezvoltate dolarul american este incă valuta preferată.

Schimbul valutar de Euro sau dolari americani nu este o problemă în general şi de multe ori plăţile pentru sume mai mari pot fi făcute chiar în doari sau chiar euro. Nu uitaţi să puneţi de-o parte nişte bani gheaţă (cîteva bancnote de 20, 50 de dolari sau euro) pentru situaţii neaşteptate. Păstraţii separat de restul banilor de cheltuială. E de recomandat ca aceste bancnote să fie mai noi spre a evita greutătile de schimbare a lor.

Asigurări
Este foarte important de menţionat că asigurările sunt necesare şi că acestea trebuie rezolvate mai din vreme şi nu în ultima clipă. Sunt sute de companii care vă pot ajuta în privinţa aceasta. Trebuie verificat ce intră in acoperirea poliţei de asigurare. De exemplu în cazul celor mai ieftine poliţe de asigurări banii lichizi şi bunurile (de exemplu aparat photo, mp3 player etc) nu sunt acoperite, - şi verifcaţi care este suma ce trebuie plătită pentru primele de asigurare? Cele mai ieftine poliţe de asigurare oferă acoperire medicală dar un şi a bunurilor. Nu vă aşteptaţi ca nici planurile de asigurare dintre cele mai scumpe să vă ramburseze o sumă de 2000 de euro pentru un aparat de fotografiat (deşi atît a costat). În concluzie, aveţi grijă de lucruri şi bazaţi-vă pe asigurarea medicală.

Vize

Obţinera vizelor poate fi o experienţa destul de chinuitoare dacă aceasta nu este luată la locul şi timpul potrivit. Verficaţi dacă aveţi toate vizele necesare la intrarea în ţările de pe parcursul călătoriei.

In general, vizele pentru ţările care sunt vizitate de foarte mulţi turişti se obţin la intrarea în ţara respectivă cu plată sau fară (în general in jur de 20-40 dolari americani). Din ce în ce mai multe ţări înlesnesc acest lucru pentru încurajarea turismului. În alte cazuri vizele pot fi luate mai in uşor în ţări vecine ale celor in care vreţi să călătoriţi. Poate mai repede şi mai simplu decît în ţara în care locuiţi.

Un sfat.

Pentru a vă face viaţa mai uşoara, atunci cînd completaţi formularele de obţinere a vizei, la capitolul meserii nu puneti `fotograf`, `jurnalist`, `autor` sau ceva asemănător.De obiecei pentru aceste categorii de profesii sunt necesare nişte formalităţi mai complicate şi pot duce la prelungirea procesului de obţinere a vizelor. Bineînteles în afara cazurilor cînd acestea sunt strict necesare.

Găsesti mai multe informaţii la pagina www.mae.ro .