You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content. Place your alternate content here and users without the Flash plugin or with Javascript turned off will see this. Content here allows you to leave out noscript tags. Include a link to bypass the detection if you wish.

ALEGE DESTINATIACAUTARE

 

 

Home » Pe drum - La ce te poti astepta

Sanatate
In priml rind, nu fiti obsedati de intoxicarea alimentare. Asta va poate ruina calatoria si nu veti gusta mincaruri excelente din locurile pe care le vizitati. Daca cumva sufertiti o intoxicare alimentara asteptati ceva vreme incit un sunt pera multe de facut pentru a scapa de ea. Timpul va rezolva problema. Este important sa beti multa apa pentru a evita dezhidratarea. Daca simptomele persitsta duceti-va la doctor. De obicei angajatii hotelurilor va vor ajuta sa gasiti asistenta medicala, sa va aduca apa etc. Pentru sfaturi legate de diaree si intoxicare alimentara mai multe informatii gasiti mai jos. (Pepto-Bismol-ul poate ajuta).
Unele dintre locurile unde intoxicarea alimentara este predominanta sunt cele unde sunt foarte multi turisti si localnicii ofera mincaruri de tip vestic. Se poate intimpla ca totul sa fir bine in India mincind mincaruri tipice indiene si apoi sa te imbolnavesti micind mincaruri de tip vestic in Nepal. De obicei daca aveti grija sa mincati in locuri cit de cit curate si in care de obicei este multa lume si nu veti avea mari probleme.
In general mincarurile fierte, fructele cu coaja sunt mai sigure. Salatele, gheata in bauturi, sucurile de fructe, inghetata preparata de mina, mincarea cruda in general poate fi mai riscanta. Din nou, daca locaul pare cit de cit curat si vizitat de multa lume in general poate fi considerat ca fiind mai sigur. Nu uitati, puteti calatori un an de zile in Asia fara nici o problema si sa va imbolnaviti in prima zi in Creta. Nu exista o regula.

Raul de altitudine
La altitudini inalte (peste 2500m) e bine sa o luati incet si sa va obisnuiti cu efectele altitudinii asupra corpului. De obicei raul de altitudine se manifesta in dureri de cap, respiratie grea si o senzatie de oboseala la peste 3000m. Dupa o calatorie el asa o altitudine probabil va fi urmata de o noapte fara pera mult somn si respiratie grea. La asa altitudini nivelul de oxigen este mai scazut si atunci organismul trebuie sa se acomodeze la noile conditii. Daca cumva suferiti asa ceva singura solutie este sa coboriti la o altitudine mai joasa. Ceai de coca poate ajuta acolo unde se gaseste.
Cataratul pe un vulcan din Ecuador sau Kilimanjaro, drumul spre Leh in India, autostrada Karakoram, trecatoarea din circuitul Annapurna sau tabarele de la baza Everestului in Nepal si locuri in platourile din Bolivia sau Tibet sunt locuri in care de obicei turistii sufera de acele dureri de cap.

Transport
De transport nu se poate scapa. E parte din ceea ce numim calatorir. Autobuze, trenuri, taxiuri, autobuze si trenuri de noape, camioane si barci de toate felurile.
Este ceva de care nu veti scapa si trebuie sa va obisnuiti cu gindul ca nu va fi tot timpul foarte comfortabil. Trebuie sa va pregatiti ca in unele locuri sa calatoriti perioade lungi de timp si pe drumuri nu dintre cele mai bune. Depinde unde mergeti. Cum spunea Paul Theroux calatoriile sunt super in retrospectiva.
Informatii mai multe legate de transport veti gasi in paginile ce prezinta informatii despre fiecare tara in parte. Unele tari au cai ferate excelente (India, China) dar in altele patinele cu rotile probabil prezinta o alternativa mai buna (in Brazilia de exemplu trenurile sunt aproape inexistente). Tarile mai dezvoltate in general au drunuri foarte bune dar trnurile si autobuzele pot fi destul de scumpe. Inchiriatul unei masini poate prezenta o alternativa mai buna in acele cazuri. In unele din tarile mai putin dezvoltate unde drumurile sunt lungi si pot fi strabatute doar cu autobuzul un bilet de avion poate fi o alternativa mai buna. Mai sunt autobuzele si trenuirle de noapte, microbuzele si barcile.